Utmaningar och möjligheter

I sämre ekonomiska tider kan det verka som att tillgången till kvalificerad kompetens ökar. Med färre jobbannonser och fler varsel kan företag kanske förvänta sig att hitta talanger utan att behöva anlita externa rekryterare och därmed undvika onödiga kostnader. Det återstår dock flera utmaningar. En påtaglig trend är att kandidater blir mer återhållsamma och trygghetssökande.

Kandidater gör nu noggrann efterforskning och överväger noga innan de lämnar en stabil anställning. Vid minsta tvivel föredrar de att stanna hos sin nuvarande arbetsgivare. Denna insikt kommer ofta sent i rekryteringsprocessen och kan tvinga företaget att börja om från början.

Är det värt att försöka rekrytera internt trots detta?

Visst kan företag lyckas hitta den perfekta kandidaten och genomföra rekryteringen på ett effektivt och kvalitativt sätt på egen hand. Risken ligger i de utmaningar som dyker upp längs vägen. Att stå inför det faktum att ha endast en kandidat gör processen sårbar. Rekryterande chefer har sällan möjlighet att parallellt med sina vanliga arbetsuppgifter ägna tillräckligt med tid åt att hitta fler potentiella kandidater.

Att starta om en rekryteringsprocess kostar tid och pengar, då får man ställa sig frågan om den där ”enkla snabba lösningen” blir just det?

Genom att anlita en rekryteringspartner får företag tillgång till dedikerade resurser som arbetar kontinuerligt för att hitta den bästa kandidaten. En pålitlig partner avslutar inte uppdraget förrän det är avslutat och följer en väldefinierad process. Snabba lösningar kan ibland leda till felaktiga beslut, och en seriös rekryteringspartner erbjuder vanligtvis en garantiperiod och kostnadsfri hjälp att hitta en ersättare vid behov.

Rekrytering utgör en av företagets största investeringar. Det är viktigt att noggrant överväga riskerna och välja den bästa lösningen i varje situation.

Har man flera kandidater i sin process kan det ibland räcka bra med en second opinion, där kan man ta hjälp av rekryteringsbolag för att få ett extra öga till hjälp. Behöver du stöd eller råd? Vi finns här för dig.

Caroline Björk
Affärsområdeschef Rekrytering

 

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.