Work-life balance konsult
Work-life balance i konsultrollen

Definitionen av balans mellan arbete och privatliv har förändrats mycket under de senaste åren med anledning av ökande chanser till, och större acceptans av, distansarbete. Ett flexibelt schema är en mycket viktig del av hur arbetstagare definierar balansen mellan arbete och privatliv och att kunna arbeta närsomhelst och vartsomhelst är det nya arbetssättet inom flera branscher.

Att balansera det professionella och personliga livet är mycket viktigt för de flesta, men kan för många utgöra en stor utmaning. För vissa går arbetet före allt annat i livet och en önskan att lyckas professionellt kan driva oss att lägga det egna välbefinnandet åt sidan. Att skapa en harmonisk balans mellan arbete och privatliv är avgörande för att förbättra vårt fysiska och mentala välbefinnande, vilket också gör det viktigt för vår karriär långsiktigt.

Balans mellan arbete och privatliv handlar om att ha flexibiliteten att få saker gjorda i yrkeslivet samtidigt som man har tid och energi att njuta av ditt privatliv. Det kan finnas vissa dagar då du jobbar längre så att du har tid senare i veckan att njuta av andra aktiviteter.

Några orsaker till en dålig balans mellan arbete och privatliv kan vara:
1. Ökat ansvar på jobbet – många timmars arbete, särskilt vanligt vid bokslutstider
2. Ökat ansvar i hemmet, så som barn, åldrande föräldrar, nyköpt sommar hus etc
3. En kombination av ovan

Hur påverkar detta konsultrollen? Att starta eget och bli sin egen chef kan ge en viss frihet samtidigt som det ger en hel del administrativa arbetsuppgifter i form av bokföring, planering av pension, lön osv. Hur upprätthåller man en bra balans som konsult?

Tips för att skapa work-life balance i konsultrollen

1. Finn ett uppdrag / företag som du verkligen brinner för
Tacka endast ja till de uppdrag/företag som verkligen intresserar dig.

2. Ha en tydlig kommunikation med din chef eller uppdragsgivare
Vid bokslutstider, speciellt under rapporteringsdagar, kan det bli väldigt många extra timmar. Ha en tydlig kommunikation med din chef eller uppdragsgivare om hur ni planerar för att undvika arbete sena kvällar.

3. Planera din tid noggrant för att slippa arbeta extra.
Gör en bra prioriteringslista över dina arbetsuppgifter med korrekta deadlines för att säkerställa att arbetet blir gjort i rätt ordning och det inte dyker upp ”överraskningar” i sista minuten.

4. Sätt gränser och arbetstider
Oavsett om du arbetar hemifrån eller på ett externt kontor är det viktigt att planera när du kommer att arbeta och när du slutar arbeta. Annars finns det risk att du svarar på arbetsrelaterade e-postmeddelanden sent på kvällen eller på helger.

5. Prioritera din hälsa
Din fysiska och mentala hälsa bör vara din främsta prioritet. Att prioritera hälsan behöver inte bestå av extrema aktiviteter, det kan vara så enkelt som daglig meditation eller träning.

6. Sätt upp mål och prioriteringar
Sätt upp uppnåbara mål, analysera din att-göra lista och ta bort uppgifter som har lite värde. Försök också att motstå frestelsen att göra din inbox till din att-göra lista och ta tag i de enklare uppgifterna som i slutändan inte har ett så stort värde för din uppdragsgivare. Att strukturera din dag kan öka produktiviteten på jobbet, vilket kan resultera i mer fritid att koppla av utanför jobbet.

Framväxten av den flexibla arbetsplatsen

De som upprätthåller en framgångsrik balans gör det ofta genom flexibla arbetsscheman. De senaste åren har många arbetsgivare börjat erbjuda större flexibilitet när det gäller arbetsscheman och var man utför sitt arbete. En bra work-life-balance gynnar inte enbart arbetstagare utan även arbetsgivare då det har visat sig innebära lägre kostnader pga färre sjukskrivningar och större lojalitet hos medarbetarna.

Så arbetsgivare som erbjuder mer än bra lön och uppdrag har en stor konkurrensfördel och kan löna sig i längden.

Sammanfattningsvis kan sägas att balans mellan arbete och privatliv kommer att betyda olika saker för olika människor eftersom alla har olika livsåtaganden. I vår alltmer förändrande värld är balans en väldigt personlig sak och endast du själv kan bestämma vad som är viktigast för dig och vilken livsstil som passar dig bäst. Vissa dagar kanske du fokuserar mer på jobbet, medan andra dagar kanske du lägger mer tid på dina nära och kära. Balans uppnås över tid, inte nödvändigtvis varje dag.

 

Expertskribent Prodiem

/Mira Myllyniemi, Civilekonom

VD och ansvarig utgivare: Anna Abrahamsson
Chefredaktör: Lena Norrman

Expertskribenter:
Elias Awadis
Ronak Khaledi
Annica Kämpe
Karin Lindström
Mira Myllyniemi
Susann Nahlbom
Carl-Johan Torssell

Ett magasin av konsulter för konsulter