Hjärtats kraft hållbart arbetsliv medkänsla mindfulness vänlig ledarskap
Hjärtats kraft! Ett hållbart arbetsliv med inre förmågor på agendan

Vi lever i en omvälvande tid med prövningar på många områden i våra liv och vår omvärld. Det utmanar och påfrestar hälsa, relationer och gärningar på individnivå, i samhället och i vår värld.  Genom att utveckla våra inre förmågor kan vi alla vara medskapare till en ljusare och mer medmänsklig värld.

I denna artikel vill jag inspirera till hur vi genom att lyfta fram och utveckla våra inre förmågor kan tända en gnista och låta våra hjärtan leda oss till ett mer närvarande, omtänksamt, medkännande och inkluderande (arbets-) liv med en stor portion av kärleksfull vänlighet i vår vardag. I slutet av artikeln hittar du en övning för att stanna upp och pausa i vardagen.

Dag Hammarskjölds citat från 1950-talet ”Inre frid, yttre fred” är i allra högsta grad aktuellt. De utmaningar vi ser i vårt samhälle idag bygger till stor del på oro, rädsla och avsaknad av inre frid. Dag Hammarskjöld insåg värdet av stilla reflektion, meditation och närvaro. Han lät under sin tid som FN:s generalsekreterare, (1953-1961) skapa ett meditationsrum i FN:s högkvarter i New York.

Med inre frid har vi en större förmåga att agera med utgångspunkt i vårt hjärta, med allas bästa för våra ögon.

Vänlighet i vardagen

Du har säkert lagt märke till känslan när du gör små vänliga handlingar i vardagen, som att släppa fram en medtrafikant, skicka ett leende till en medresenär i trängseln på bussen, hålla upp dörren eller hjälpa någon som har svårt att ta sig upp för en trappa. Då infinner sig, förutom en tillfredsställande glädje, också ett litet lugn och en känsla av mening inom dig. Det är en fin upplevelse att fyllas av den uppskattning och tacksamhet som responsen från en medmänniska kan ge. Ditt hjärta fylls av kärlek och mening. Det finns forskning som visar att detta är läkande, stärker immunförsvaret, minskar stress och oro.

Vänlighet har en fantastisk förmåga att sprida sig som ringar på vattnet. Dina goda gärningar sprider sig vidare genom dem som du uppmärksammat och hjälpt. Deras tacksamhet kan spridas vidare till personer de möter och så vidare till nästa och nästa och nästa… Kanske växer din kärleksfulla handling som en rullande snöboll resten av dagen. Tänk så fint och enkelt att skjuta in lite omtanke och kärlek i vår gemensamma vardag.

Hållbar utveckling

Agenda 2030 är en FN-resolution med 17 globala mål för att ställa om världen mot en hållbar utveckling. Ett av dessa globala mål är ”God hälsa och välbefinnande för alla”. Världshälsoorganisationen WHO definierar hälsa som ”Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”. Enligt WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen. I Sverige har Försäkringskassan nyligen lämnat aktuell statistik som visar att sjukskrivningarna för stress har ökat med 49% under de senaste fyra åren.

Att drabbas av psykisk ohälsa innebär ett stort lidande för den enskilda individen i form av stress, utmattning, en känsla av separation och i vissa fall isolering. För företag och organisationer finns det mycket att vinna på att förekomma och förebygga en miljö där psykisk ohälsa frodas. I dessa miljöer finns det tydliga trender som visar sjunkande trivsel, engagemang och kreativitet vilket leder till medarbetare som mår dåligt och företag och organisationer som är ineffektiva.

Vi har under lång tid främst arbetat med att uppmärksamma och utveckla våra yttre förmågor, som att sätta upp mål som kan uppnås med till exempel hårt arbete, vidareutbildning, forskning, analys, ekonomiska resultat, försäljningsstatistik och andra prestationer.  Dessa yttre förmågor landar tungt i en av vågskålarna. För att få en bra balans och jämnvikt behöver den andra vågskålen fyllas av inre förmågor som kan få oss att fatta beslut som gynnar vår hälsa, våra relationer och vår omvärld. Med jämnvikt mellan vågskålarna får vi en balans som gynnar oss alla.

Att lyfta fram de inre förmågorna och låta hjärtat vara med i medarbetarutveckling, ledarskap, beslut och strategier bidrar till hållbara och välmående individer och organisationer, ett hållbart samhälle och en medmänskligare värld.  Genom att främja vår medkänsla och inre förankring stärks våra beteenden, vår kognitiva förmåga och vår motståndskraft att hantera svårigheter och prövningar både privat och i arbetslivet.

De inre förmågorna vägleder oss att fatta beslut som ligger i linje med vår inre kompass, våra egna värderingar och etiska och moraliska syn. Genom att lyssna på vårt hjärta och lägga fokus på inre förmågor som närvaro, acceptans, uppskattning, medkänsla, omtanke och vänlighet kan vi hitta vår resonans med de värderingar och den inre moraliska kompass vi har inom oss. Det skapar en sammankoppling och ett större sammanhang av att höra till, att vi alla hör ihop och behöver varandra - vi utgör en helhet.

Företag och organisationer som arbetar med att integrera och erbjuda ledare och medarbetare möjligheten att utveckla sina inre förmågor får en stor fördel i form av; starka relationer, tillit mellan kollegor, reducerad stress, ökat välbefinnandet, förbättrat samarbete och ökad motivation. Uppmärksammande av inre förmågor leder till personlig utveckling, livslångt lärande och medskapande individer vilket attraherar och bibehåller talangfulla medarbetare.

Ett ramverk för att utveckla inre förmågor

Inner Development Goals (IDG) är ett ramverk för inre förmågor, kvaliteter och färdigheter och är ett initiativ som vill utbilda, inspirera och stärka människor att vara en positiv förändringskraft i samhället. Genom att hitta ett målmedvetet sätt att se på våra liv och hur vi förhåller oss till människorna omkring oss och vår omvärld, bidrar det till ett mer hållbart samhälle. IDG är ett sätt att sätta ord på det som vi människor behöver ha med oss för att kunna forma det hållbara samhälle som beskrivs i FN’s Agenda 2030.

Ramverket omfattar 23 olika förmågor och kvaliteter som delats in i fem huvudgrupper:

  1. Being – Relationship to Self
  2. Thinking – Cognitive Skills
  3. Relating – Caring for Others and the World
  4. Collaborating – Social Skills
  5. Acting – Driving Change

Några exempel på förmågorna som ingår är: samskapande, mod, medkänsla, integritet och ödmjukhet.

Metoder för att stärka inre förmågor

Stilla reflektion, mindfulnessövningar och meditation utvecklar vår förmåga att lyssna inåt, till vårt hjärta och vår intuition. Det hjälper oss att bli mer medvetna om vad som pågår i våra tankar, känslor och i vår kropp. Genom att ge vårt system (kropp och sinne) en möjlighet att koppla bort stressfyllda tankar och känslor kan vi rikta om energin från distraherande tankar och känslor till medveten uppmärksamhet. Vi utvecklar bl a en förmåga att respondera i stället för att reagera.

Självmedkänsla – utvecklar förmågan att möta utmaningar och svårigheter med värme, vänlighet, omsorg och förståelse i stället för självkritik. Vi aktiverar vårt inre trygghetssystem vilket stärker oss så att vi vågar göra förändringar och blir bättre på att leva i nuet.

Kärleksfull vänlighet – en meditationsform som fokuserar på att utveckla och odla känslor av välvilja, vänlighet, värme och omtanke mot andra. Forskning visar att meditation i kärleksfull vänlighet gynnar bl a välbefinnande, är läkande, stärker social anknytning och emotionell intelligens.

Psykologisk trygghet – genom att skapa en företagskultur och miljö där vi tryggt kan dela våra synpunkter och där det är OK att göra misstag, uppmuntras vi till utforskande och utveckling. Tilliten stärks och öppnar för ett klimat som bjuder in till ett lärande perspektiv och självledarskap vilket stärker medarbetarna och verksamheten.

Summerat

Låt oss fylla vågskålen med inre förmågor så att det blir en naturlig del i medarbetarskap, ledarskap och företagskultur och skapar en balans där vi sätter helheten främst. Vi kan alla vara medskapare till en värld fylld av ”inre frid och yttre fred”.

En enkel övning - Stanna upp och pausa

Hitta en plats på kontoret, hemma eller var helst du befinner dig. Om möjligt en lite avskild plats. Sätt dig ner om du kan det.

  • Slut gärna ögonen och låt kroppen stillna
  • Känn kontakten i fötterna mot golvet
  • Låt axlarna sjunka ner och händerna vila på låren
  • Låt ansiktet mjukna och slappna av i alla små muskler i pannan, runt ögonen och i kinderna
  • Andas lugna och långa andetag, in genom näsan, svaljet, luftstrupen, ner i lungorna och hela vägen ner i magen
  • Sedan släpper du långsamt ut luften, tömmer lungorna och låter diafragman slappna av och magen sjunka ihop
  • Låt varje inandning in vara i ca 6 sekunder, paus och sedan utandning i 6 sekunder, paus
  • Följ andetaget och låt det bli ditt ankare för din uppmärksamhet

Bonus:

  • Ta några andetag till och tänk dig att din näsa sitter framför hjärtat i bröstkorgen
  • Andas in och ut genom denna tänkta näsa i bröstkorgen
  • Låt kärlek och energi få strömma in till dig när du andas in till hjärtat
  • Låt sedan din kärlek till omvärlden få strömma ut när du andas ut
  • Nu aktiverar du även lite kärleksfull vänlighet
  • Om du har någon särskild person, grupp av personer, kollegor, geografiskt område, djur, natur eller annat du vill rikta din kärlek och omtanke mot just idag så gör det i några andetag
  • Avsluta övningen genom att försiktigt röra på fingrar, tår och sedan mjukt sträcka på kroppen

Genom att stanna upp och förankra dig, ger du dig en stunds stillhet, tystar ner alla intryck och kopplar på ditt lugn och ro system. Det kan räcka med 3 minuter ett par gånger per dag för att ge en märkbar och god effekt.

Lise Norrman expertskribent Promag – ett magasin för konsulter av konsulter för Prodiem

Lise Norrman, Interim redovisningskonsult och meditationslärare

 

VD och ansvarig utgivare: Anna Abrahamsson
Redaktör: Lena Norrman

Ett magasin av konsulter för konsulter