Vår kollega Per Wreding har debuterat som författare till boken ”Så funkar pengar” som han har skrivit tillsammans med Matilda Westerman. Vi kollegor kunde inte stilla nyfikenheten och blev tvungna att intervjua Per om boken, hur tänkte han, varför tänkte han att det behövs en bok om pengar för barn och hur blev den sedan till?

Vad inspirerade dig att skriva boken ”Så funkar pengar” för barn? Finns det någon personlig erfarenhet eller händelse som drev dig till detta ämne?

Jag har länge varit intresserad av pengar som fenomen. Pengar ur ett större perspektiv, dvs vad pengar gör med människor, hur det påverkar ett samhälle, ett land, vår värld. Skillnaden mellan den rika världen och den fattiga och orättvisor kopplade till pengar. Jag är också nyfiken på pengar i framtiden. Hur kommer vi att betala. Kommer Bitcoin eller andra kryptovalutor bli det nya normala? Vilka möjligheter finns och vilka faror finns det med detta? Att det just blev en bok på temat hänger mycket ihop med att jag har tre barn i skolåldern och jag ser hur svårt de har att relatera till pengar. De ser inte mynt och sedlar som jag gjorde när jag växte upp och har därför svårt att se pengar som något begränsat. De har också svårt att relatera till vad som t ex är dyrt eller billigt. Vi har pratat mycket om detta hemma och det har väckt stor nyfikenhet men också nya frågor hos dem kring pengar och ekonomi i stort. Både allvarsamma och väldigt roliga samtal har uppkommit.

Bokens tema är ju väldigt aktuellt, särskilt med tanke på den digitala utvecklingen. Varför känner du att det är viktigt att barn förstår hur pengar fungerar?

Pengar genomsyrar hela samhället och det går inte att komma ifrån att pengar faktiskt spelar roll. För de allra flesta människor handlar en stor del av livet och vardagen om att göra ekonomiska val och prioriteringar, små som stora. Ju tidigare barn lär sig att förstå detta, desto lättare tror jag de kommer att kunna göra kloka hållbara val i framtiden. Min förhoppning är också att barn förstår att det finns ekonomiska olikheter i samhället och att de får en ökad förståelse för ekonomiska klyftor.

Kan du berätta mer om de centrala budskapen du ville förmedla genom boken? Vad är de viktigaste lärdomarna du hoppas att barn ska ta med sig?

Det viktigaste är att ett barn aldrig får känna skam om den egna familjen har det ekonomiskt svårt. Det är aldrig barnets fel om ekonomin är kärv.

I det stora perspektivet vill jag att barnen ska förstå hur viktigt det är att alla är med och bidrar, att vi betalar skatt och gör rätt för oss. Det är väldigt lätt att tro att hela världen ser ut som det gör i Sverige, men i länder med korruption och en stor svart arbetskraft ser samhället ut på ett helt annat sätt. I det lilla perspektivet hoppas jag barnen blir mer nyfikna på sparande och får en ökad förståelse för att långsiktigt sparande kommer att ge ett ekonomiskt friare liv när de blir vuxna.

Vilka utmaningar tror du att dagens barn står inför när det gäller ekonomisk medvetenhet?

Tveklöst att de översköljs av influensers och andra som på sociala medier målar upp en falsk verklighet av lycka och rikedom. Barn idag har ett enormt behov av snabb tillfredställelse. De ”swipar” bara vidare så fort de blir uttråkade. Det går att översätta med pengar. Så fort ett barn ser något de gillar uppkommer ett direkt ha-begär. De vill ha den där tröjan, skateboarden, klockan eller vad det är NU! Har de inte pengar så går det att få ett lån via mobilen på 30 sekunder. Antalet unga som är skuldsatta idag är högre än någonsin och jag tror det där är en starkt bidragande orsak till det. När pengar inte syns fysiskt, blir det för abstrakt.

Boken ”Så funkar pengar” riktar sig till barn. Hur hoppas du att föräldrar och andra kommer att använda boken för att stödja barns förståelse kring ekonomi?

Min förhoppning är såklart att föräldrar/vårdnadshavare läser boken tillsammans med barnen och att det kan uppstå bra diskussioner hemma kring en generellt större medvetenhet kring pengar och ekonomi.  Aldrig förr har det nog pratats så mycket hemma vid middagsbordet om räntor, inflation, elpriser etc. Med bokens hjälp kan man förhoppningsvis hitta ett språk hemma som barnen förstår och som gör det enklare att prata om sådana här frågor.

En vanlig kommentar vi har fått från vuxna är att de själva vill läsa den eftersom de tycker ekonomi är ett svårt ämne. Inflation och räntor är kanske inte helt lätt att förstå även om man är vuxen. Då kan det vara skönt att få det svåra förklarat på ett enkelt sätt. Jag kan bara gå till mig själv. Hur mycket jag än har försökt förstå Bitcoin och NFT:er så är det först nu när vi tvingades förklara det så enkelt det bara gick som jag verkligen förstod vad det är.

Vilka är dina hetaste tips till barn som börjat spara ihop sina egna pengar?

Se till att ha ett sparkonto som är skilt från ditt vanliga konto. Att ta från sina sparade pengar känns inte lika kul. Med ett separat sparkonto kommer barnen nog tänka till en extra gång om det VERKLIGEN är värt att köpa den där tröjan, skateboarden eller det där spelet till mobilen… Se också till att ha ett sparkonto med bra ränta

Boken handlar om pengar och det första man tänker på är kanske inte humor, hur har ni löst det för att engagera barn och få dem att behålla intresset?

Boken är långt ifrån allvarsam. Den innehåller en hel del roliga, tokiga och kluriga fakta om pengar. Vi skriver om bankrånare, om världens rikaste personer, varför diamanter är dyrt, Sveriges guldreserv och mycket mer. Boken är fantastiskt illustrerad av den välkända illustratören Johanna Kristiansson (känd från flera barnböcker och Kamratposten) vilket gör den både igenkännande och rolig att bläddra i.

Stort tack Per för att vi fick ställa frågor om boken! Det ska bli otroligt spännande att få läsa den! Är DU sugen på boken så hittar du den bland annat hos Adlibris.

Ida Wilson, Marknadskoordinator

Vill du veta mer om oss på Prodiem?