Det är svårt att se tillbaka på 2016 utan att tänka på alla oroligheter i världen och presidentvalet i USA. Och så här ett par månader in i 2017 slås man av att det omöjliga definitivt kan bli verklighet. Men jag ska inte ta ett ”världsgrepp” i detta inlägg, utan fokusera på det som är min vardag. Här är 5 trender som vi ser på rekryterings- och konsultmarknaden inom ekonomi- och finansområdet.

1. Kandidaternas marknad – hård kamp om kandidaterna

En sak är säker. Det är fortfarande kandidaternas marknad. Det är kandidaterna som väljer sina arbetsgivare och inte tvärtom. Vi ser att företagen vågar rekrytera och börjar bli alltmer medvetna om att det även krävs en hel del av dem, i kampen kring att attrahera de bästa kandidaterna. Och de företag som är de bästa på att marknadsföra sig gentemot kandidater, är ärliga, äkta och sedan håller vad de lovar är de företag som kommer att vinna kampen om ekonomerna.

2. Stor rörlighet

Vi ser också att rörligheten har blivit allt större på marknaden, man är helt enkelt inte kvar lika länge på en arbetsplats som tidigare. Är man inte helt nöjd så gör man något åt saken.

3. Konsulter med förmåga att sälja sin kompetens och personlighet

En annan tydlig trend är att fler ekonomer startar egna bolag och börjar arbeta som konsulter. Vi ser också att det krävs mycket mer av konsulten idag än för fem år sedan vid ett första möte med en potentiell kund. Tidigare så räckte det med ett riktigt bra CV, men idag så kräver kunden mer gällande personligheten hos konsulten. Konsulten behöver kunna presentera sig själv på ett relevant och intressant sätt och visa egenskaper såsom driv, nyfikenhet och social kompetens.

4. Alla är öppna för nytt jobb, mer eller mindre…

Under 2016 har man börjat prata mer och mer om aktiva och passiva kandidater. Att hitta och attrahera, och sedan ha ett arbete eller konsultuppdrag som är klippt och skuret för just den personen har blivit allt viktigare under året. Ett tecken på detta är att företag och vi som rekryteringsföretag måste arbeta mer och mer med att synas även utanför de traditionella jobbsökarsidorna och att arbeta mycket med attraktiva annonser och formuleringar.

5. Nya företag i vår bransch

Under 2016 har det även startats en hel del nya rekryterings- och konsultföretag inom ekonomiområdet. Nyckelpersoner bryter sig loss och startar egna bolag, såväl mindre bolag som större. Vi får hela tiden nya konkurrenter och måste ”vara på tå” hos våra kunder. Om vi inte levererar det bästa, så finns det tio andra bolag som står och väntar på att få komma in. Vi välkomnar alla nya konkurrenter och hoppas att vi tillsammans kan skapa en bättre känsla kring branschen. Det är väl ingen hemlighet att det i vissa avseende finns en låg tilltro till branschen, och ibland med all rätt. Det är många rekryteringsföretag som mäts på kvantitet och försäljning snarare än kvalitet och långsiktighet. Det finns även bolag i branschen som verkligen levererar kvalitet och om kunden lyckas hitta dessa bolag, så kommer det förhoppningsvis på sikt att ske en självsanering av marknaden.

Jag tror att ovan saker kommer att fortsätta även under 2017 – men med större kraft. Vi ser en fortsatt ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Vi ser också ett ökat behov av specialistkompetens inom ekonomiområdet och att tillfälliga anställningar eller konsultuppdrag kommer att öka. Unga talanger efterfrågar en bra närmsta chef, ett företag med sunda värderingar och trevliga kollegor. De väljer aktivt sin arbetsgivare och vill känna en samhörighet. Work life balance är mer aktuellt än någonsin!

Jag tror också att det måste bli lättare att söka arbete eller konsultuppdrag – och då tänker jag främst på digitaliseringen. Det ska vara lätt och gå snabbt att söka jobb!

Slutligen måste vi som rekryterings- och konsultföretag agera än mer konsultativt mot våra kunder, kandidater och konsulter. Vi måste kunna ge råd och stöd, rekommendera och avrekommendera, vi måste ha kunskap om arbetsmarknaden och framförallt en vilja att hela tiden förbättras.

Anna Abrahamsson
vd Prodiem

 

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.