Det sitter i detaljerna. Det är viktigt att förbereda sig väl innan ett kundmöte. Framför allt ska man tänka på att inte bara presentera sig själv utan också se det utifrån företagets perspektiv. Vad är det som just du kan tillföra och göra dig speciell? Kom väl förberedd och läs på om företaget och uppdraget innan mötet. Ju mer du har tagit reda på om uppdraget i förväg, desto bättre intryck gör du. Ta även reda på vilka personer du kommer att träffa och deras bakgrund.

Du har sju sekunder på dig. Du får bara en chans att göra ett första intryck! Det sägs att vi fattar tio avgörande beslut om en människa under de första sju sekunderna i ett möte. Tänk på ditt handslag och ta ögonkontakt. Våga småprata lite och försök att skapa en avslappnad stämning och kanske hitta några gemensamma nämnare. Var intresserad, lyhörd och våga ta för dig! Ställ gärna frågor och var genuint nyfiken, då får du dessutom reda på mer om uppdraget. Det är viktigt att du får all relevant information om innehållet i uppdraget så att förväntningarna blir rätt för alla parter. Som konsult förväntas du leverera resultat omgående och inte ha samma uppstartstid som när man anställer en permanent medarbetare. Var därför noga med att bara ta dig an uppdrag som du vet att du har kvalifikationer för från början, så att du kan bidra direkt.

Personlig – inte privat. Förbered gärna en kortare och en längre presentation av dig själv. Fokusera på relevant fakta om din utbildning, arbetslivserfarenhet, karriär och privatliv. Sväva inte ut för mycket utan ta upp det som gör dig relevant för det aktuella uppdraget. Under själva intervjun är det viktigt att inte glömma bort kroppsspråket. Luta dig gärna framåt och visa engagemang och intresse. Slappna av i axlarna som ofta blir spända om du är nervös och tänk på att inte gestikulera med händerna framför ditt ansikte då det ger ett nervöst intryck.

Våga marknadsföra dig själv – med glimten i ögat. Summera i slutet av samtalet vad du kan bidra med men också vad som är utmaningen. Du kanske har varit i en liknande roll tidigare men får lära dig en ny bransch eller tvärtom. Motivera gärna detta med något du tog med dig från samtalet, exempelvis att branschen verkar vara spännande, att du lockas av utmaningen i rollen eller att teamet verkar bra eller liknande. Visa dig genuint intresserad om du är det! Avsluta gärna med att fråga om de har fått all information de behöver eller om det finns något du kan komplettera med.

Lycka till!

Kika på några av våra aktuella uppdrag och läs mer om Prodiem som partner här. Eller ansök direkt om en plats i vårt konsultnätverk!