Fler och fler arbetar idag som interimskonsulter och har upptäckt tjusningen med det. Att arbeta som konsult tycker många av våra konsulter är både lärorikt och omväxlande. Du får som konsult möjlighet att komma in i nya branscher, lära känna nya människor och bredda din kompetens. Att vara konsult skiljer sig dock en del från att vara anställd. Nedan följer några tips att tänka på i rollen som konsult.

1. Var beredd – det är en kort startsträcka

Att vara konsult skiljer sig från att vara anställd – som konsult förväntas du leverera resultat direkt och det är oftast en kort uppstartssträcka. Var förberedd och ta dig bara an uppdrag som du vet att du har kvalifikationer för från början så att du kan bidra direkt.

2. Utnyttja möjligheten att agera opartiskt

Som konsult blir du ofta anförtrodd saker då du ses som en neutral person. Utnyttja fördelarna med att vara konsult och agera så opartiskt som möjligt och undvik att lägga dig i interna konflikter.

3. Vårda ditt varumärke

Genom det arbete du utför, ditt agerande och din inställning bygger du ditt eget varumärke. Du är en representant både för dig själv, kunden du arbetar hos samt konsultbolaget. Se till att vårda ditt varumärke och dina kontakter, det leder oftast till positiva effekter som förlängning av uppdrag men även nya utmanande uppdrag.

4. Håll tät kontakt och ventilera dina tankar

Som konsult kan du ha behov av att diskutera och bolla tankar som dyker upp när du är ute på uppdrag. Vi rekommenderar att du håller en tät kontakt med ditt konsultbolag. Vi har erfarenhet från många konsultuppdrag och utmaningar man kan stöta på i sin konsultroll och kan därmed komma med feedback och råd.

5. Utvärdera och dra lärdomar

Var noggrann med att utvärdera varje uppdrag utifrån dina tidigare erfarenheter. Vad är nytt i uppdraget? Du kanske får möjlighet att komma in i en ny bransch och tillämpa dina tidigare erfarenheter. Fundera även över vad du kan bidra med i varje uppdrag.

Efter uppdraget kan det vara bra att reflektera över vad du lärt dig och vad du skulle kunna utveckla ytterligare för att på så sätt vässa din kompetens och fortsätta att utvecklas i rollen som konsult.

Lycka till i ditt uppdrag och tveka inte att höra av dig till oss!

Susanna Bergman
Konsultansvarig

Kika på några av våra aktuella uppdrag och läs mer om Prodiem som partner här. Eller ansök direkt om en plats i vårt konsultnätverk!