Går du och funderar på att sadla om, byta bana och påbörja något nytt? Att byta karriär blir allt vanligare och i takt med att befolkningen lever allt längre förändras förutsättningarna – vad är det som säger att du måste arbeta med samma sak hela livet, bara för att du valde inriktning den där dagen du fyllde i ansökan till universitetet? Hälften av alla tjänstemän som är mitt i livet vill byta jobb eller yrke, enligt en undersökning som TCO genomfört (lyssna på ett kort inslag om studien i Sveriges Radio här). Samtidigt tycker fyra av fem att det finns hinder, bland annat när det gäller utbildning.
Här kommer våra bästa tips till dig som funderar på att byta karriär:
Håll ett utvecklingssamtal med dig själv
- Ta en avstämning med dig själv. Trivs du med det du gör? Varför inte? Vad beror det på? Vad skulle du hellre vilja göra? Konkretisera dina tankar och idéer; vilka typer av roller skulle du kunna tänka dig? Varför?
- Tydliggör för dig själv vad inom ditt nuvarande yrke du tycker är kul, och vad du tycker mindre om. Tycker du t.ex mest om kommunikationen med olika människor du möter i arbetet? Ta avstamp därifrån – då är det kanske huvudsakligen med människor du vill jobba.
- Fundera över om du är beredd att gå ner i lön. Beroende på hur erfaren du är i ditt nuvarande yrke kanske du kommit upp en bra bit på lönetrappan och ett byte av yrke kan i vissa fall – men absolut inte alla – medföra att du rasar ned några steg. Väg för- och nackdelar mot varandra, men acceptera inte en för låg ingångslön.
Ta en välförtjänt paus och samla tankarna
- Ta en paus från ditt nuvarande arbete; att byta miljö och t.ex. åka på semester gör att du får perspektiv och hinner fundera över vad du egentligen vill.
- Reflektera över vad som gör dig unik.
- Ta fram det bästa ur ditt tidigare yrke och se till att använda det. Ofta finns det lärdomar att dra från hur andra branscher jobbar med allt från processer, marknadsföring, dokument etc. Kanske kan du även dra nytta av att du kan ett annat branschspråk i den nya verksamheten?
- Har du en universitetsutbildning i bagaget? Fundera över hur du kan dra nytta av den, även om du inte vill arbeta med exakt det du en gång specialiserade dig mot. Har du t.ex. studerat ekonomi har du alltid ett extra ess i rockärmen, det ger dig en stabil grund att stå på.
Lär känna marknaden och knyt kontakter som tar dig vidare
- Scanna av marknaden inom den bransch du är intresserad av – vilka företag är du mest intresserad av? Ta kontakt med dem, se till att de får ditt CV och föreslå ett personligt möte.
- Registrera ditt CV hos rekryteringsfirmor, ta kontakt med headhunters och förklara din situation samt anledningen till att du vill ändra riktning på din karriär. De kan hjälpa dig att komma vidare.
- Förhåll dig ödmjukt till det faktum att du är helt ”ny” – ingen förväntar sig att du ska kunna allt och du bör heller inte utge dig för att kunna allt inom ett område du aldrig arbetat inom. Berätta för rekryterare eller potentiella arbetsgivare om varför du valt att byta bana, och vad du tror att du kan tillföra tack vare dina tidigare erfarenheter. Du blir ett unikt exemplar som inte gått den spikraka vägen, ta tillvara på det!
Det är aldrig försent att lära sig något nytt
- Vissa yrken kräver en specifik akademisk examen. Om du efter en ordentlig självrannsakan är säker på att det är något du vill göra – satsa! Köp lite studielitteratur i ämnet eller gå på ett seminarium, om det fortfarande verkar intressant och du har de ekonomiska förutsättningarna, så finns det inget som hindrar dig från att börja studera. Enligt lag har alla rätt till tjänstledigt för studier, förutsatt att du varit anställd i minst 6 månader eller minst 12 månader de senaste två åren.
Lycka till!