Ett av mina mål som affärsområdeschef är att få fler att våga ta steget att bli sitt eget AB. Går du i tankarna att bli interimskonsult men tvekar av olika anledningar? Läs då gärna mina tankar kring konsultrollen och vad den innebär.

Steget att bli interimskonsult känner många är svårare att ta idag med tanke på osäkerheten i omvärlden. Tvärtom vad många tror så är faktiskt aktiviteten på konsultmarknaden idag mycket hög. Vi på Prodiem märker inte av något avvaktande läge i våra uppdrag, snarare tvärtom. Efterfrågan på konsulter är fortsatt stor.

Att bli interimskonsult behöver inte vara så dramatiskt. För den som är nyfiken ger jag nästan alltid rådet att våga ta steget och prova. Skulle det visa sig att det inte var rätt för dig kan du alltid söka dig tillbaka mot en fast anställning igen. Att byta mellan konsultrollen och fast anställning är inget som påverkar ditt CV negativt, snarare tvärtom. Det visar på mod och viljan att utvecklas.

Känner du tvekan kring hur du ska få ditt första uppdrag? Då är du i gott sällskap. De flesta känner likadant. Släpp den oron! Att redan ha ett antal konsultuppdrag på sin meritlista är naturligtvis en fördel, men i slutändan är det inte det som avgör om du får uppdraget eller inte. Det är din faktiska kompetens som betyder något, även om det skulle vara ditt första uppdrag. Som ny konsult är det dock viktigt att du agerar konsultmässigt, både mot din kund och gentemot den som förmedlar uppdraget. Är du osäker så kan du kontakta oss på Prodiem, vi hjälper dig med allt som är bra att tänka på.

”Livet som konsult har gett min palett fler färger, såväl kompetensmässigt, som i min personliga utveckling”

Konsultrollen innebär många gånger att stundtals vara överkvalificerad uppdraget. Vår uppgift är dock att se till att du hamnar i en miljö där du stimuleras och utmanas, att hitta vågskålen mellan din utveckling och kundens förväntan. Vi kan därför både uppmuntra dig, men ibland också avråda dig till uppdrag, eftersom vi känner till förutsättningarna mer i detalj.

Många tvekar till konsultyrket med hänvisning till att det kan upplevas ensamt och att man inte ingår i ett större sammanhang. Så kan det emellanåt vara, även om de allra flesta företag idag ser sina konsulter lika självklara som sina anställda. Många konsultförmedlare likt Prodiem anordnar därtill event där du träffar andra konsulter och därigenom får ett kontaktnät med människor i samma situation. Du får också många gånger tillgång till kunskapshöjande föreläsningar och diskussioner.

Konsultrollen är inte för alla, men långt fler borde ta chansen att våga prova. Det är utvecklande, stimulerande och oerhört lärorikt. Du kommer att möta människor och verksamheter du annars inte skulle ha gjort. Du adderar ständigt ny kompetens och du ges möjligheter att prova olika branscher, olika verksamheter och du kommer att möta olika kulturer, värderingar och utmaningar.

Någon sa till mig en gång ”Livet som konsult har gett min palett fler färger, såväl kompetensmässigt, som i min personliga utveckling” Det är en bra beskrivning tycker jag. Som konsult kommer du att utvecklas, inte bara i din profession utan också i din personlighet.

Funderar du just nu på om du ska våga ta steget? Är det rätt tid i livet? Är det rätt tid i din karriär? Kanske, kanske inte? Hör gärna av dig till mig så kan vi tillsammans diskutera vägen framåt. 

Per Wreding
Affärsområdeschef, Prodiem Executive

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.