Konsultprofilen

Namn: Stefan Hogman

Aktuellt: Firar 5 år med Prodiem!

Bakgrund: Stefan startade egen konsultbyrå 2011 och har varit konsult för Prodiem sedan 2013 och har haft sex olika uppdrag för oss som Redovisningschef samt som Financial- och Business Controller.

Prodiem med 3 ord: Personliga, Kompetenta och Trevliga.

Vad är det som har gjort att samarbetet med oss på Prodiem har fungerat så bra? Ni känner mig som person! Inte bara som en kompetent ekonom utan för den personen jag är, vilket gör att ni har kunnat hitta bra bolag och miljöer där jag passar både kompetensmässigt och socialt. Prodiem är en stabil samarbetspartner, ni är schyssta och jag har ett stort förtroende för er. Det är ett trevligt bolag och man känner sig alltid välkommen. Det känns som om alla på Prodiem tycker sitt jobb är roligt och det är viktigt!

Hur kommer det sig att du startade eget? Jag ville göra något annat och blev inspirerad av andra konsulter som jag hade i min närhet. Skillnaden mot att vara konsult kontra anställd är friheten. Även om man stundtals har mycket att göra och ska leverera mot kund så väljer man själv. Jag kan också själv välja om jag vill ha ett uppdrag eller inte och i vissa perioder har jag valt lite längre ledighet för att kunna syssla med mina fritidsintressen. Man är även friare på jobbet. De saker man som anställd kan ha svårt att påpeka eller klaga på kan man alltid ta upp som konsult. Man gör det ju för att man tror det är till nytta för kunden. Och det är ju det man är där för, att göra nytta och tillföra värde. Jag har svårt att se att jag kommer ta en anställning som ekonom igen.

Hur ser relationen ut med din konsultchef, när du är på uppdrag via Prodiem? Jag har kontinuerliga avstämningar och sedan några möten under uppdragstiden. Vi har en bra relation och är det något jag undrar över så är hon aldrig mer än ett telefonsamtal eller mail bort. Jag vet att hon finns där.

Vilka tips kan du ge till dem som är sugna på att starta eget som konsult? Att VÅGA säga upp dig och ta steget. Tro på dig som både person och som ekonom. Du kan det här! Kontakta ett antal samarbetspartners som du tycker är seriösa som kan berätta om marknaden, hur det fungerar etc. Se konsultföretagen som en partner och inte som en motståndare, de finns där för dig och du finns där för dem.

Du är ju otroligt omtyckt bland våra kunder. Vad tror du att du har för egenskaper som gör att du är en bra konsult? Förutom att vara kompetent som ekonom så tror jag att man måste vara lyhörd – så att man förstår vad kunden vill och behöver. Sen måste man vara social. Du möter otroligt mycket människor i din roll som konsult. Det är också bra att ha ett visst mått av självkännedom, så man kan vara konsultativ att veta sina egna begränsningar. Det är viktigt att veta vad man kan, men också vad man inte kan.

Tack Stefan nu kör vi 5 år till!