Fundera ett ögonblick på vad rubriken ovan innebär för dig! Hur känner du inför den? Blir du taggad? Ryser av obehag? Är det något du känner avsaknad av efter ett år av dess frånvaro? Oavsett vilket så är det ganska troligt att du känner någonting inför den – minglet, i dess olika former!

Vi hamnar alla i olika sammanhang och situationer, både i arbetslivet såväl som privat, där det idag förväntas att vi är sociala varelser som på ett öppet och nyfiket sätt närmar oss våra medmänniskor. Kanske är det branschkollegor du möter i något forum, andra seminariedeltagare eller ett sammanhang utanför arbetstid. Kanske är det ett kund- eller leverantörsmöte där det mindre formella samtalet som inleder mötet syftar till att skapa en inledande kontakt och ett gott första intryck.

Pressen inför detta faktum höjer kanske dina förväntningar på din egen prestation? Oavsett sammanhang så sätter det ofta krav på någon form av skills i social kompetens och på att du har ett genuint intresse för att det ska bli ett givande möte. Att det är ett ömsesidigt engagemang i mötet blir självklart viktigt. Särskilt nu när vi inte har kroppsspråket att förstärka känslan med i det digitala mötet. För hur skulle ett digitalt möte kännas om den ena parten var tyst under hela ”samtalet”?

Kan man säga att det är en konst att nätverka? En del personer kan tyckas vara skapta för sociala sammanhang och älskar att nätverka men för många ger bara själva ordet mingla kalla kårar. Det kan uppfattas som något ytligt, ointressant och flyktigt. Tycker man att det är obehagligt med mingel kan det krävas lite förberedelser! Du behöver kanske få ut det mesta möjliga av samtalet om det inte är i ett rent festligt syfte. Kan vi ta tillbaka kontrollen och göra det roligt att mingla oavsett om det finns ett tydligt syfte eller ej? Är det görbart även om man inte redan är en extrovert minglare av rang?

Om vi försöker skala av pressen på att vara roligast på festen, den som lockar alla till skratt eller berättar de mest intressanta anekdoterna. Eller att vara den som sätter mötet och en nästa potentiell affär och i stället lyfter blicken.

Ett sätt att ta kontroll över situationen kan vara att innan tillställningen eller mötet fundera igenom – ”vad skulle jag genuint vilja veta om personer/företaget som jag står inför att träffa i det här sammanhanget?”.
I ett företagssamanhang kan det givetvis handla om att vara påläst om bolaget eller personen. Oavsett sammanhang, ha med dig ett väl genomtänkt frågebatteri – där personlig men inte privat kan vara bra ledord. Vad leder det till då? Jo troligtvis kommer du att uppfattas som en intresserad och välvilligt inställd person. Kanske får det andra, som är minst lika obekväma som du själv, att sänka garden och gå in i samtalet med ett öppet sinne. Du kommer förmodligen rentav framstå som intressant bara genom att ha den approachen. För visst tycker man spontant om en vänligt inställd och intresserad person?
Kanske kan det bli ett möte som öppnar upp för kreativitet! Det föds nya tankar och möjligheter bara genom att utbyta perspektiv och få lite ny inspiration. Kanske öppnas möjligheten upp för nya och framtida samarbeten.

I en yrkesroll lär vi oss ofta att fundera igenom en hisspitch. Hur säljer vi bäst in företaget?
Minst lika viktigt är det att fundera på paketeringen av dig själv. Var beredd på att kunna berätta kort om dig själv och vad du kan bidra med. Det handlar såklart om vad målsättningen med mötet är, du drar förmodligen inte hisspitchen det första du gör på ett cocktailparty? Men varför inte… om det blir tyst och konstigt kan du till och med dra nytta av den!

Håller du med? Är minglet något du saknat under pandemin eller är du nöjd över att slippa hamna i mingelsammanhang? Hör gärna av dig till mig med dina tankar om minglets vara eller icke vara!

Jessica Maurell
Rekryteringskonsult Prodiem

 

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.