Arbetar du som ekonom? – 6 ovärderliga tips på vägen

1. Karriärtips – gör ett medvetet och genomtänkt val!

Givetvis är det viktigaste att du har kul på jobbet, trivs med dina arbetsuppgifter och att du är motiverad. Om du sedan står i vägvalet mellan att exempelvis satsa på redovisning eller controlling kan det vara bra att känna till att marknaden skriker efter redovisningskompetens just nu, och har gjort det i ett antal år. Framförallt specialistroller inom koncernredovisning, intern kontroll, regelverk, rapportering och risk. Det kan alltså vara klokt att satsa på att specialisera sig då det förmodligen leder till fler jobberbjudande att välja mellan!

2. Linkedin – bygg ditt nätverk för framtiden!

Tillhör du en av dem som ofta blir kontaktad av rekryterare på Linkedin? Grattis, då har du säkerligen en väldigt attraktiv profil! En rekommendation är att även ägna någon minut åt att svara på de inbox du får från rekryterare. Dels ger det rekryteraren ett hum om vad du är intresserad av – så att du ökar dina chanser att bli kontaktad om något som faktiskt är ett nästa steg för dig. Dels utökar du ditt nätverk när du svarar. För även om tjänsten du blir kontaktad för inte är drömjobbet, så kanske rekryteraren ansvarar för ditt drömjobb i framtiden! Chanserna att du blir en kandidat i processen är betydligt större om du tar dig en minut att skapa kontakt och informera om vad du faktiskt är intresserad av.

3. Våga vara kräsen – för din egen skull!

Har du nyligen landat i att du är öppen för nya jobbmöjligheter? Vi blir ofta kontaktade av kandidater som berättar att de precis börjat kolla på nya jobb. Inom loppet av en vecka kan de ha signat för nya jobb, men efter ytterligare några månader hör de återigen av sig på jakt efter jobb för att det förra ”inte blev helt rätt”. Givetvis kan alla hamna på fel arbetsplats någon gång under karriären – det tillhör arbetslivet – men om detta är alltför vanligt förekommande i en persons CV kan rekryteraren bli misstänksam. Kandidaten kan lätt uppfattas som en person som tar förhastade beslut samt saknar uppfattning om sig själv och vad man faktiskt vill.

Mitt tips när du söker nytt jobb är därför att gå på många intervjuer, träffa olika bolag och vara transparent gentemot rekryteraren om att du är kräsen och vill hitta helt rätt. Man har absolut ingenting att förlora på ärlighet och rak kommunikation. En bra rekryterare gillar tydlighet. Det kan förstås vara svårt att få allt man värdesätter vid ett byte av jobb. Försök därför identifiera vad som är viktigast för att du ska trivas på nästa arbetsplats. Är det utvecklingsmöjligheter? Nära hem? En bra chef? Låt processen ta tid och ta inte första bästa erbjudande bara för att det ger en bra löneökning. Ett genomtänkt beslut ökar chanserna att du trivs och stannar på nästa arbetsplats längre än ett år, vilket även ger dig ett ”rent” och strukturerat CV.

4. Udda tips inför intervjun!

  • Första intrycket är så viktigt! Öva på ditt handslag med nära och kära – det ska vara lagom tryck i det. Tänk på kroppshållningen och undvik att sitta med armarna i kors under intervjun då det kan ge ett nonchalant intryck.
  • Alla kan vara sena, även den bästa. Det är dock så viktigt att du meddelar den du ska träffa att du är sen.  Det är bättre att vara ärlig och säga att du blir en kvart sen istället för att i all hast ringa för att meddela att du ”blir någon minut sen”. Och det viktigast av allt – be om ursäkt när du väl är framme istället för att låtsas som att inget har hänt.
  • Lägg inte din telefon framför dig på bordet under intervjun. Den ska förstås vara på ljudlöst i väskan så att du har allt fokus på intervjun.
  • Fundera ut styrkor och svagheter du besitter innan intervjun. Det kan upplevas banalt men kandidatens svar kan säga mycket om hur hen arbetar. Våga vara ärlig. 90 % av alla kandidater jag träffar nämner som svaghet att de kan bli ”bättre på att inte ta på sig så mycket jobb” och att de ”vill bli bättre på att säga nej”. Om vi ska vara ärliga säger ju det egentligen hur duktig och hårt arbetande du som kandidat faktiskt är. Vi rekryterare vet ju dock att alla människor besitter ”riktiga” svagheter. För att öka dina chanser att sticka ut som kandidat rekommenderar jag dig därför att vara ärlig med dina styrkor och brister. Det gynnar dig i längden!

5. Uppdatera din Linkedin-profil och ditt CV för att öka möjligheten att bli kontaktad!

Har du personalansvar idag? Har du implementerat något system nyligen eller är du den som är ansvarig för IFRS-frågor eller projektredovisning i ditt team? Skriv ut det i ditt cv och på Linkedin! Vi letar ofta efter kandidater som anger nyckelord i sina profiler och det ökar därför chansen att du blir kontaktad för rätt matchning.

6. Du är ditt eget varumärke – tänk därför på det här!

  • Återigen, ärlighet varar längst. Var transparent gentemot rekryteraren om du har farhågor kring exempelvis resväg, chefens värderingar eller löneläget. Bättre att du är tydlig med detta från början så kan ni ha en öppen dialog genom hela processen, diskutera möjliga lösningar eller helt enkelt söka efter andra alternativ.
  • Var öppen med att du är i andra processer, status i dem samt ditt intresse för de olika processerna. Det är inte olagligt att vara i flera processer samtidigt utan högst vanligt och naturligt förekommande – men var öppen med det. Det gynnar dig som kandidat i längden och rekryteraren är beredd på ett eventuellt avhopp från din sida.
  • Återkoppla om du lovat att återkoppla och visa på tillgänglighet och flexibilitet i rekryteringsprocessen. Ditt beteende kan återspegla hur du är i din yrkesroll och därmed påverka dina möjligheter att bli slutkandidat!

Stort lycka till!

Caroline Björk
Rekryteringskonsult

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Dela gärna inlägget med någon

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar

Rekrytering & INTERIMSLÖSNINGAR

Vi hjälper dig hitta rätt medarbetare och interimskonsulter

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort