Att anlita en konsult är oftast något som kommer relativt akut och som ska tillsättas omgående. Dock är det ytterst viktigt att det blir rätt matchning då konsultuppdragen ofta är långa, konsulten ska utföra ett visst arbete men framförallt nå ett resultat och bidra till utveckling. Nedan kommer en checklista på hur du kan lägga upp intervjun med en interimskonsult.

 1. Läs på. Läs noga igenom konsultpresentationen innan du bestämmer dig för att träffa konsulten. Om konsulten presenteras från ett konsultföretag, ta dig även tid att gå igenom konsultprofilen muntligen för att få en ökad förståelse. Det kommer i slutändan att spara dig tid.
 2. Förbered intervjun. Om du inte vet vad du söker – hur ska du då veta att du hittat det? Vi brukar rekommendera 10-10-20-10 regeln:
  10 minuter företagspresentation.
  10 minuter om arbetsuppgifterna/rollen, avdelningen och framåt.
  20 minuter om konsulten och dennes bakgrund.
  10 minuter avslutning.
 3. Var tydlig och ärlig. Berätta kort om ditt företag. Berätta om avdelningen – vilka finns på avdelningen, vad är det för arbetsuppgifter, vilka är dina förväntningar på konsulten? Var ärlig och försköna inte verkligheten. Dock är det idag lika viktigt att attrahera konsulter som kandidater inför en rekrytering, så tänk på att sälja in ditt företag och konsultrollen.
 4. Styr samtalet. Be konsulten berätta om sin bakgrund och erfarenheter utifrån vad som är relevant för just ditt företag och konsultrollen. En fallgrop kan vara att konsulten berättar om hela sin bakgrund och då är det lätt att man inte hinner med det som är viktigt och relevant för just den här konsultrollen.
 5. Våga ställa kontrollfrågor. Har du fått svar på det som är viktigt för rollen? Har du bildat dig en bra uppfattning? Har konsulten fått en bra uppfattning om företaget och rollen?
 6. Återkoppling. Berätta om nästa steg i processen.

Lycka till med din nästa konsulttillsättning!

Viktoria Simmingsköld
Försäljningschef & Grundare Prodiem

 

Vill du veta mer om våra konsultlösningar?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.