För en tid sedan blev jag kontaktad av en ny kontaktperson hos ett företag som vi på Prodiem har haft ett nära rekryteringssamarbete med i flera år. Långa samarbeten brukar bana väg för en snabb beslutsprocess, men någonting blev annorlunda vid denna rekrytering.

Med denna kund har vi under dessa år haft ett lyckosamt samarbete där vi på många sätt har bevisat oss vara en kompetent och långsiktig rekryteringspartner. Det som utmärkte sig denna gång var att kunden ville att vi skulle tänka till kring ett antal frågeställningar som sedan skulle presenteras internt hos kunden, som grund för ett beslut. Syftet var att säkerställa valet av rätt rekryteringspartner.

Först måste jag erkänna att jag blev något förvånad men samtidigt positivt överraskad att kunden inte bara valde den enkla och snabba lösningen utan ville ta ett välgrundat beslut.
Med facit i hand, ur mitt perspektiv, sker det här alldeles för sällan. Att rekrytera är en av de största investeringarna ett företag gör och det blir otroligt kostsamt om det går fel. Med detta exempel i minnet är mitt råd därför att du som köpare av rekryteringstjänster säkerställer att din rekryteringspartner är rätt för uppdraget. Hur gör man då det?

-Identifiera vad som blir kritiska moment i processen och säkerställa att din rekryteringspartner faktiskt kan leverera på det.
-Hur kommer de att presentera just ert bolag och den aktuella rollen för kandidatmarknaden?
-På vilket sätt kan de ge värdefulla insikter kring exempelvis kravprofil, kandidatmarknad samt övriga kritiska faktorer och risker i rekryteringen?
-Hur säkerställer de rätt kompetens och förmåga hos kandidaten? Använder de sig exempelvis av tester eller arbetsprov?

Värt att tillägga är att det också känns extra roligt att bli utvald rekryteringspartner efter en sådan typ av övning. Det lägger grunden för ett bra och professionellt samarbete såväl under rekryteringsprocessen, som på längre sikt.

Caroline Björk
Affärsområdeschef Rekrytering

 

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.