Vi som arbetar med rekrytering träffar dagligen kandidater i intervjusammanhang, och vet att det kan vara nervöst eller svårt att veta hur man förbereder sig på bästa sätt inför en arbetsintervju. Det finns inget enkelt svar, och oftast behövs lite övning. Viktigast är förstås att du är dig själv, men vi har sammanställt några handfasta tips som lite hjälp på traven!

Inför intervjun

När du ska gå på en anställningsintervju är det A och O att du ser till att komma väl förberedd. Inför mötet är det därför viktigt att du läst på ordentligt. Utöver att kolla på företagets hemsida är ett bra tips att kika på gamla årsredovisningar, artiklar och annan offentlig information som rör bolaget. Vanligare blir även att företag marknadsför sig via olika sociala kanaler. Undersök därför även Facebook, Instagram och organisationens företagssida på Linkedin för att bilda dig en uppfattning kring kulturen, de anställda och vardagen på arbetsplatsen. Tänk på att du både vill få och ge en bra helhetsbild. Hur ser det ut med kommunikation och förbindelser till kontoret? Har du undersökt linkedinprofilen för personen du ska träffa? Har ni några gemensamma kontakter? Tänk igenom din klädsel inför intervjun och ta med dig ett anteckningsblock och gärna en CV-kopia. Kort och gott handlar det om att ge dig själv goda förutsättningar att göra ett gott intryck!

Under intervjun

Under själva jobbintervjun finns olika sätt att visa på engagemang och intresse, men viktigast är att du vågar ta för dig. Nu har du chans att lära känna verksamheten, så passa på att ställa frågor! Personen som intervjuar dig kan garanterat ge dig relevant och viktig information om rollen, gruppen och företaget – långt utöver det som framgår i jobbannonsen. Att du ställer frågor visar inte bara på intresse från ditt håll, utan är viktigt även för att du som jobbsökande ska ha tillräckligt med underlag att fatta beslut på om det blir aktuellt. Intervjun är lika mycket för din som för arbetsgivarens skull. Ska det bli långsiktigt ska det kännas rätt från båda håll!

Varför välja just dig?

Du vill förstås sticka ut och lämna avtryck på mötet. Lyft dina styrkor anpassat till rollen, men fundera även över områden du vill utvecklas inom. Se till att du kan motivera varför du vill till det här specifika bolaget och vad i just den här tjänsten som lockar dig. Berätta vad du skulle kunna bidra med i rollen och på vilket sätt du själv kan utvecklas i företaget. Vidare blir det allt vanligare med så kallad kompetensbaserad intervjuteknik i rekryteringsprocesser. I grund och botten handlar det om att vi är måna om att dina egenskaper ligger i linje med vad vi tror krävs för att lyckas i rollen, och därför ber vi ofta om konkreta exempel på situationer där du visat prov på dessa. Det kan vara svårt att komma på bra exempel på rak arm när du väl sitter på intervjun – så ett tips är att kolla vilka personliga egenskaper som står i annonsen och fundera i förväg!

Efter intervjun

Slutligen vill vi understryka vikten av transparens i anställningsprocessen. Ärlighet varar längst. Det är underförstått att en arbetsintervju är ett tillfälle att sälja in sig själv, men överdriv aldrig till den grad att du har svårt att leva upp till de förväntningar som finns om du får jobbet. Var öppen med dina förutsättningar när det kommer till frågor som rör din kompetens, flexibilitet, språk- och systemkunskaper, resor i arbetet och arbetstider till exempel. Fundera i förväg på vad du värderar och vad som är viktigt, både i arbetet men även för att få ihop vardagen. Mot slutet av intervjun är det helt okej att ställa frågor kring hur processen ser ut framåt. Om du är intresserad, säg det! När rekryteringen är klar kan du alltid be om feedback att ta med dig i framtiden.

Stort lycka till!

Kim Engdahl
Rekryteringskonsult

 

 

Vill du veta mer om vårt kandidatnätverk?

Läs mer här, eller kika direkt på våra lediga tjänster här.