Felfinneriglasögon

Ordet fel betyder bland annat ”förekomst av bristande funktionsduglighet hos maskin eller människa”. Ordet har flera ursprung och en av härledningarna berättar att det bland annat kommer från latin: ”fall´ere” som betyder svika eller bedra.

När vi jobbar med siffror behöver vi ha kritiska ögon. Blev det rätt? Stämmer det? Vi dubbelkollar, räknar om, gör kalkyler och letar fel. Felfinneriattityden är påslagen och vi vill leverera korrekta siffror. Oavsett vilken ekonomirapport, lön, årsredovisning eller sammanställning som siffrorna utgör. Oavsett vilken yrkesroll vi besitter, ekonomiassistent, CFO, revisor, lönespecialist eller ekonomichef.

Redovisning och ekonomi innefattar många olika uppgifter och en av dem är att leta avvikelser för att undvika felaktigheter. Innan rapporten skickas, den slutgiltiga lönen görs, årsredovisningen lämnas in – har vi våra felfinneriglasögon på, vi granskar. Precis så som vi bör.

Det viktiga är att när vi sedan lyfter huvudet från skärmen, tittar bort från våra siffror och ut på människor, våra kollegor, familj, chefer, juniorer och kunder. Då måste glasögonen åka av. När vi tittar på människor är det tvärtom. Där ska vi göra motsatsen: hitta positiva egenskaper hos våra medmänniskor. Vad som är bra med just den personen. Vad vi tycker om. Lyfta och bekräfta den personens främsta förmågor.

Stefan Sebö är företagscoach, mentor och författare av bland annat ”Konsten att skapa världens bästa företag, 7 faktorer för att lyckas”. Han säger: ”Det handlar om människor, ledarskap och medarbetaransvar. Förstärk det som är bra så blir det ännu bättre. Den du berömmer blir glad, positiv och aktiv och du har bidragit till någon annans glädje. Det är en vinn-vinn situation. När ett barn får höra att det är bra på något blir de starka och vill visa ännu mer att de kan. Men när barnet blir äldre börjar föräldrar fokusera på vad som är dåligt i stället. Samma negativa fokusering råder på många arbetsplatser."

Det finns många yrken som kräver felfinneri, där det är avgörande för att utföra sitt arbete med kvalitet. Så som läkare, datatekniker, bilmekaniker, piloten innan avfärd, städaren som tar en sista kontroll innan dörren stängs. För att inte tala om ekonomen, som oupphörligt ska säkerställa regelrätta siffror och en rättvisande bild. Lika viktigt som det är att vi kontinuerligt tar på oss de sökande felfinneriglasögonen i vår profession, lika viktigt är det att de åker av, så snart vi lyfter blicken och tittar på en annan person.

Amo Cartwright är grundare av filosofin The Golden Mindset – ett välmående mindset. Amo säger att man blir positiv när man mår bra och ser lösningar. Vi ska byta ut tanken ”vad är det värsta som kan hända” till ”vad är det bästa som kan hända”.  Att vi ska öva på att hitta glädjen i vardagen, vara 80% barn och 20% vuxen. För att barn är nyfikna och ser det bästa i människor. När det kommer till våra medmänniskor bör vi sluta döma och börja berömma.

Människor är som blommor, de blomstrar bara i solljus.

Annica Kämpe, senior interim redovisningskonsult och föreläsare

VD och ansvarig utgivare: Anna Abrahamsson
Chefredaktör: Lena Norrman

Expertskribenter:
Elias Awadis
Ronak Khaledi
Annica Kämpe
Karin Lindström
Mira Myllyniemi
Susann Nahlbom
Carl-Johan Torssell

Ett magasin av konsulter för konsulter