Microsofts VD Satya Nadella skrev för en tid sedan om den digitala transformationen. Microsoft trodde då att den skulle ske på två år, men den genomfördes på bara två månader. En pandemi visade sig bli acceleratorn för digitala möten. Hela världen fick plötsligt bekanta sig med teams, zoom, meet och andra mötestjänster, inte minst vi som arbetar inom rekrytering.

Tiden då vi sågs på ett kontor för en fysisk intervju känns ganska avlägsen i skrivande stund.
Då möttes vi, ofta välklädda, hälsade artigt med ett handslag och hade under en dryg timme ett förtroligt samtal om karriär och framtid blandat med personliga utmaningar och erfarenheter. Som rekryteringskonsult kunde en digital intervju tidigare kännas distanserad och något vi helst undvek, men under våren övergick den snabbt till att bli en självklarhet. Det visade sig att tvärtemot vad vi trodde blev intervjuerna ändå väldigt personliga.

I ett första skede blev det nästan lite välkomnande att få ta del av någons arbetsplats vid köksbordet, en titt på hunden eller lekande barn i bakgrunden. En del dråpliga situationer uppstod, och det hade vi överseende med.

Efter snart ett år med digitala intervjuer så upplever jag nu personligen att många tar lite för lätt på det digitala mötet. Min acceptans för dråpliga situationer är lägre nu än vad den var i våras. En digital intervju är ju precis som det låter, en intervju där uppdraget för oss är att matcha dig som kandidat eller konsult med vår kund. Även om mötet är digitalt behöver alla skilja på vem man talar med och vad syftet med mötet är. Den absolut viktigaste anledningen till detta är att vi behöver få en så rättvis bild av dig som möjligt, för att kunna matcha dig med rätt roll och kund.

Oavsett hur en intervju sker, handlar det om ett första intryck. Några enkla tips på vägen:

  • Var förberedd och hantera situationen precis på samma sätt som du hade gjort om vi hade träffats fysiskt.
  • Även om hemmakontoret inbjuder till mysbyxor och en t-shirt så ta på dig de kläder du hade haft på en vanlig fysisk intervju. Det både känns bättre och ger framförallt ett mer professionellt intryck.
  • Se till att logga in på utsatt tid.
  • Säkerställ innan mötet att kameran och ljudet fungerar. Om du är osäker, prova att allt fungerar i god tid innan.
  • Se till ljuset är bra så att vi kan se varandra ordentligt.
  • Titta in i kameran.
  • Har du tillräcklig hastighet i ditt nätverk? En fryst bild eller hackande ljud ger inte dig själv bäst rättvisa.
  • Jag har full förståelse för att alla inte har en ordentlig och snygg kontorsplats hemma. Är det rörigt bakom dig, välj någon av de diskreta bakgrunder som mötestjänsten erbjuder.
  • Säkerställ att hunden har fått sin promenad, att det finns någon som kan roa barnen under tiden och försök att ha en lugn och tyst atmosfär runt om dig i den mån det går.

På samma sätt som vi ställer krav på dig har vi krav på oss att hålla professionella intervjuer.

På den punkten har ingenting förändrats. Vi som rekryteringskonsulter behöver också tänka på hur vi uppfattas när vi representerar vårt företag, vi sitter ju som alla andra hemma vid våra köksbord och arbetar. En bra intervju är när båda parter kan fokusera fullt ut på mötet utan något som stör i bakgrunden.

Det finns många som hävdar att en digital intervju fungerar lika bra eller till och med bättre än den fysiska, men det är endast om båda parter är förberedda på samma sätt som vid en fysisk intervju. Så låt oss acceptera läget, och tillsammans fortsatt påverka det vi faktiskt kan påverka, som till exempel att hålla en hög grad av professionalism i det digitala mötet med varandra.

Behöver du uppdatera ditt CV och är i behov av tips och råd? Då kan du läsa vidare här. Har du frågor om hur du kan förbereda dig inför en intervju, tveka inte att höra av dig till mig med dina frågor.

Per Wreding
Affärsområdeschef Konsult

 

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.