Frida Olsson, 26 år, började på Prodiem som researcher 2018 direkt efter avslutad kandidatexamen från PA-programmet på Uppsala universitet. Hon har dock en mängd annat i sitt CV, redan som 18- åring startade hon eget bolag inom restaurang som hon drev under 5 år och testade på en mängd olika roller. Frida bestämde sig nyligen för att det är dags för hennes nästa steg i karriären. Jag passade på att fråga hur hon tycker att rollen som rekryteringskonsult varit och vart det bär av härnäst.

Många rekryteringskonsulter börjar sin karriärresa efter studier på exempelvis PA-programmet precis som Frida gjorde. Hennes resa på Prodiem började för tre år sedan, först med ett år som researcher för att sedan gå över till rollen som rekryteringskonsult.

-Redan efter 6 månader som researcher började jag köra några egna uppdrag samtidigt som jag gjorde search i andra rekryteringskonsulters uppdrag.

Frida berättar att de riktigt roliga delarna med att vara rekryteringskonsult är att man får inblick i extremt många och olika typer av bolag. På Prodiem jobbar man mot alla olika typer av branscher men mer nischat kring själva rollen inom ekonomi, finans och HR.

-Till slut blir man en expert på vad som är attraktivt för den typ av kandidater vi ofta rekryterar, vilka profiler som finns på marknaden och vad som kan vara utmaningen i en viss typ av rekrytering. Som rekryteringskonsult får man en möjlighet att hjälpa bolag och vara ett tydligt bollplank.

-Jag gillar verkligen känslan av att ha bidragit och kanske ibland även utmanat bolaget för att hitta den absolut bästa matchen för rollen och för bolaget.

Precis som i alla yrken finns det utmaningar, ett exempel är att som extern part verkligen förstå kunden och vad som är viktigt för att en kandidat ska passa, hur personen ska vara för att passa i gruppen och i bolaget.

-Här hänger det ju på vår dialog med våra kunder och att den är öppen och att vi verkligen förstår det som är roligt i en roll, men även vad som kan vara utmaningar. Det gäller att hitta en kandidat som är precis helt rätt person som klarar hela scoopet. Men jag tycker vi har så bra kunder och vi får oftast bra information och har tät dialog. När vi har lärt känna vår kund på rätt sätt, kan vi använda oss av fingertoppskänslan, och det är en viktig del för att hitta rätt!

På tre år hinner det hända mycket, Frida har hunnit vara delaktig i inte mindre än 100 tillsättningar! Jag frågade Frida om och hur hon har utvecklats under sina år på Prodiem.

-Jag har absolut utvecklats. Bland annat har jag blivit mera modig! Att vara en extern part i en rekryteringsprocess som kommer in och ”tycker och tänker” var lite läskigt i början. Med tiden blir man såklart mera trygg i sig själv och sina kunskaper och inser att det tillför mycket när man börjar våga tala om hur ens tankar går kring en profil, en kandidat etc. Jag har också lärt mig ofantligt mycket kring ekonomi och HR och hur det kan se ut och fungera i olika bolag av olika storlek. Det har varit väldigt utvecklande att gå från grundkunskaper till att verkligen ha bra koll på vilka områden som finns. Det har också varit lärorikt att lära sig förstå den stora mängd roller som finns inom ekonomi och HR, och hur man med de erfarenheterna kan hjälpa bolag att se det dom själva inte ser.

Nu undrar ju alla vad du ska göra härnäst Frida, vad får dig att gå vidare efter tre år på Prodiem?

-Jag ska börja på Rejlers, som är ett teknikkonsultbolag där ska jag jobba på deras TA (Talent Acquisition) funktion! Så jag fortsätter inom rekrytering och search men byter lite perspektiv genom att arbeta inhouse. Jag tycker det känns väldigt spännande då jag nu kommer rekrytera inom en helt annan nisch – ingenjörer! Jag tycker också det ska bli väldigt roligt att jobba långsiktigt och att få följa kandidaterna över tid, kanske få vara med och se effekterna av de personer man rekryterar. Det blir helt nytt och det ser jag mycket fram emot!

Frida, det har varit ett nöje att få jobba ihop med dig och vi kommer att sakna dig. Tack för din tid på Prodiem och lycka till, vi följer dig på håll!

Ida Wilson
Marknadskoordinator, Prodiem

 

Vill du veta mer om oss på Prodiem?

Läs mer här, eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.